Ineens is daar die harde klap

Een tijdje geleden gebeurde het ineens. Ik stond in een kleine afgesloten ruimte en viel er met een grote klap een voorwerp op de grond. Onmiddellijk begon mijn linkeroor te protesteren met een hard gepiep en gesis wat in hevigheid toenam. Daar gaan we weer zuchtte ik. Dit geluid was al lang weggeweest, maar mijn oren blijven gevoelig voor geluid. Ondanks alle mooie behandelmethoden, waarvan ik er zelf ook geef - en zorg die geboden kan worden sta je er dan maar weer voor.

De vraag die ik vaak krijg is of mijn tinnitus weg is. Nee, die is er alleen heb ik het voor een groot deel geïntegreerd. En ben ik me er niet meer van bewust, omdat het merendeel van mijn aandacht in mijn lichaam is en niet in mijn hoofd en oren. Door jarenlang lichaamsgerichte therapie te volgen en al een aantal jaar te geven, mijn leefstijl te veranderen, te mediteren en aan yin yoga en Qigong te doen. Duurzaam stress te verminderen.

Maar dan nog. Het kan zo maar gebeuren dat je weer ineens met je tinnitus wordt geconfronteerd. En wat doe je dan? Mijn manier is om rust en ruimte te maken voor mezelf. Te accepteren dat het even zo is. En dat kan per situatie verschillen. Die klap maakte me bewust om hier wat over te gaan schrijven, zodat iedereen die last heeft van tinnitus daar wat aan heeft.

Wat heb ik gedaan? Ik ben weer teruggegaan naar mijn oefeningen en dagelijks Qigong, zelf weer op de behandeltafel bij een craniosacraal therapeut en binnen twee weken kwam het weer tot rust naar het oude niveau.

Toen ik zelf last van oorsuizen kreeg heb ik mezelf 7 regels meegegeven als steun:

  • Ga niet op het internet zoeken naar alle negatieve verhalen over tinnitus. Daar wordt het niet beter van. Identificeer je niet met je tinnitus. Je hebt het, maar bent het niet. Neuropsycholoog Olav Wagenaar heeft het boekje Eerste Hulp Bij Oorsuizen geschreven. Dit is een goed boekje, wat je steun biedt in je helingsreis.

  • Bouw een supportnetwerk om je heen. Die weten waar je last van hebt en bij wie je terecht kan. Tinnitus is als een jaloers vriendinnetje dat altijd aandacht wil. Geef haar met liefde aandacht, maar niet altijd alle aandacht. En dat is op momenten lastig. En daarom is het fijn als er mensen zijn bij wie je terecht kan als het je even teveel is.

  • Loop niet alle nieuwtjes op het gebied van tinnitus na. Een apparaatje hier, een pilletje daar. Wat je wil is dat je er minder last van krijgt, niet dat je er alles over weet. Tenzij je natuurlijk therapeut wilt worden, maar dan is het goed om eerst te leren om met je tinnitus om te gaan, het te verzachten en stappen te maken in je helingsreis.

  • Bespreek het met je huisarts, er kan mogelijk een onderliggende lichamelijke problematiek zijn waarvoor je naar de KNO-arts wordt doorverwezen. Zoals bij mij cholesteatomen, dat zijn goedaardige tumoren in de trommelvliezen. Die eigenlijk helemaal niet zo goedaardig zijn en je geopereerd moet worden. Maar dat zijn uitzonderingen.

  • Zoek professionele hulp. Dit kan via een psycholoog, of cognitieve therapie zoals tinnitus retraining therapie, maar ook lichaamsgerichte therapie. Aan jou te onderzoeken wat het best bij je past.

  • Vertraag, vertraag, vertraag. Als je weinig tijd hebt, neem dan de tijd en als je het druk hebt, zoek de ruimte. Tinnitus is een overbelasting van je centrale zenuwstelsel. En dan specifiek het auditieve deel dat wordt geprikkeld. Dat mag tot rust worden gebracht, zodat de tinnitus kan gaan verminderen. Meditatie, mind-fullness, yoga, qigong. Ze kunnen je allemaal helpen om tot rust en in je lichaam te komen. Bewuster en liefdevoller te zijn.

  • Ontwikkel discipline. Niet de harde discipline van je moet dit of dat. Maar een zachte liefdevolle methode in het omgaan mét en bewustwording ván jezelf, die jou helpt om stappen vooruit te zetten. En te accepteren dat er ook weer stappen achteruit zijn. Het is geen project, maar een verandering in je leefstijl. Dat is voor de rest van je leven tot het moment dat je het helemaal bent vergeten.